A Füredi úti református templomról

Számos ember nem is tudja, hogy a tízemeletes panelházak tövében szinte eltörpülő épület milyen nagy belső térrel rendelkezik. Ugyanakkor sokan, akik elsőként járnak a templomban, csodálkozva jegyzik meg, hogy nem is gondolták volna, hogy milyen gyönyörű az organikus építészeti megoldásokat tartalmazó templomtér, amely a karzattal együtt közel 200 ülőhelyjel rendelkezik.

A templomot az Új Apostoli Egyház építette. A tervezést megelőzte az a tervezők számára rendezett ausztriai tanulmányút, amit az egyház osztrák püspöke szervezett, mint megbízó, aki ottani példákon szerette volna megmutatni, pontosan milyen épületet akar. A Tér és Forma Kft. és társtervezői tervezték meg a templomot,[1] a kivitelezést pedig a Kelet-magyarországi Állami Építőipari Vállalat végezte. Az építész az Ybl-díjas Kertai László volt, akinek munkái között tartjuk számon a Lovardát, Aqauticumot és a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot is. Makovecz Imréhez hasonlóan Kertai László is a hajlított, íves fagerenda-szerkezetű organikus építészet elkötelezett híve. s ennek a madár motívumokat hordozó templomunk is ékes bizonyítéka.[2]

A Magyarországi Új Apostoli Egyház építette az 1994-ben felszentelt templomot,[3] amit egy szűk évtized múlva árulni kezdtek.[4] A templom iránt 2003-ban a debreceni önkormányzat is érdeklődött, mivel koncertek és egyéb, kulturális tevékenységek helyszíneként gondoltak a templomra. 2004 októberétől pedig egészen 2005 decemberéig az Új Remény Baptista Gyülekezet bérelte.[5]

Az épületet végül a Tiszántúli Református Egyházkerület vásárolta meg. A templom tehát 2006 februárjától református, és mint Debrecen egyik legújabb református temploma várja mindazokat, akik Istent keresik. Igényesen kialakított belső terének földszintjén, a gyermekfoglalkoztató helyiségekkel kibővített, karzatos templomtérben istentiszteletek tartására kerül sor; az alagsor különböző méretű termei pedig bibliaóráknak, gyermek-istentiszteleteknek, kézműves és ifjúsági foglalkozásoknak adnak otthont.

Ugyan fiatal az épület, de 2016-ban komoly gondok adódtak a zsindelytetővel. A beázásokat össz-debreceni összefogással sikerült megszüntetni. Az önkormányzat, az egyházkerület és egyházmegye, valamint a gyülekezet adományaival sikerült a tető megsérült részét kijavítani, így ma már nincs szükség vödrökre a templomtérben.

[1] Társtervezők: Statika: Borbás József, Dezső Zsigmond; Gépészet: Etemez Vjacseszlav, Nagy Göde József; Elektromos: Szabó Géza; közmű: Gáspár Józsefné; a templom üvegablakait Klézl Marina festőművész és üvegtervező-iparművész tervezte és kivitelezte.

[2] A madármotívumok a Szentlelket szimbolizáló galambra utalhatnak. Amikor Keresztelő János megkeresztelte Jézust, akkor a Szentlélek galamb formájában szállt le Rá.

[3] Az Új Apostoli Egyház nem annyira fiatal, mint ahogy a neve sejteti. Kezdetei a 19. századra nyúlnak vissza. Ma az Új Apostoli Egyház világszerte mintegy 9 millió taggal rendelkezik. Az egyház tagjai a Jézus idejében élő 12 apostol utódainak vallják magukat. Feladatuk is hasonló: hirdetni az evangéliumot az egész világon. Az egyház magyarországi működését 1872-ben kezdte meg, egy évre rá már Budapesten is volt egy huszonöt-harminc fős gyülekezetük. Debrecenben 1983-tól vannak jelen, s Szügyi Béla volt az első debreceni lelkész. A korábban Németországban dolgozó Szügyi Béla kapta hazaköltözésekor a feladatot, hogy béreljen ki egy olyan lakást, ahol istentiszteleteket lehet tartani. A debreceni új apostoliak később a Pacsirta utcán vásároltak egy ingatlant és építették fel kis kápolnájukat, amit 1987-ben szenteltek fel. A gyülekezet azonban a kápolnát rövid idő alatt kinőtte. A Füredi úti templommal távlatos tervei voltak az egyháznak: Magyarország és Románia számára közös körzeti templomnak szánták. A missziós munka Romániában azonban lényegesen eredményesebbnek bizonyult a magyarországinál. Ennek az lett a következménye, hogy a romániai gyülekezetek Nagybányán egy saját körzeti templomot kaptak, s ezt követően a Füredi úti templom már túl nagynak bizonyult.

[4] A templom eladását követően Debrecenben az Acsádi út 17. szám alatt vásároltak meg egy épületet, és azt alakították át imaházzá.

[5] A Tóth Sándor lelkipásztor által vezetett baptista gyülekezet tagjai 2005. december 11-én tartották a templomban utolsó istentiszteletüket. Azóta gyülekezeti életüket a Délibáb Áruház második emeleti rendezvénytermében gyakorolják.